Wednesday, August 29, 2007

Idealiskt

Vad är ideal?

Ideal kommer från "Idealism" som kröp fram under Antiken, en stor idealist var Platon.
Herr Platon hävdade att den verkliga världen igentligen var 'idéernas' värld, en särskilld värld bortom alla känslor, medan de reella tingens värld var en skuggornas värld, en värld av bleka reflexer från idéerna.
Det finns två sifor av idealism, den subjektiva och den objektiva.
Skilladen är att den subjektiva tar som grund för det existerande en individs, ett subjekts förnimmelser, föreställningar och medvetande. Medans den objektiva förnekar att det bakom förnimmelserna finns reella, av människan oberoende ting, som påverkar våra sinnen och som framkallar vissa förnimmelser hos oss. Låter invecklat, men det tåls att tänka på...

Ska man idolisera så ska man idolisera de som vågar stå på egna fötter, egna ben utan att skämmas inför andra. Dagens bild är på Jessicka Fodera, en kvinna som lyckats trots att hon inte följer dagens ideal. Vid ett tillfälle ska hon tydligen ha sagt något i stil med att "Folk kommer fortfarande att lyssna på min musik oavsett hur rund jag än blir". Och hon hade rätt, hennes fans sviker henne inte. Bara synd att resten av världen inte tog åt sig.... Med andra ord så måste man inte se ut som en sticka för att bli accepterad här i världen.